Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Creativitatea este forța vieții ce se opune instinctului morții


Creativitatea este o stare interioară. Este o atitudine în fața morții prin care sunt găsite noi moduri de a face față implacabilului: lucrurile se pierd, progresele stagnează și oamenii dispar.

Aplicat la propria persoană, acest precept devine asemenea unui impuls ce mobilizează întregul psihic spre a privi dincolo de sine și de limitele impuse de condiția umană. Inspirația poate că nu vine, așadar, din mirare, cât dintr-o teroare profundă…

creativitate forta vietii instinctul mortii

Tamar Schonfield: Creativitate, simbolism si joc – aspecte ale intalnirii analitice

Creativitatea se opune morții și devine un vehiculator al dorinței de a trăi, de a fi viu – pentru că nu întotdeauna a acționa și a face lucruri înseamnă și a trăi întru viață. A fi creativ cu propria existență presupune de fapt receptivitate, deschidere și disponibilitate de a încerca, de a schimba, de a eșua și de a porni din nou.

Inovarea existențială este o forță ce propulsează din interior individul și-l determină să caute neîncetat nu doar un sens, ci noi sensuri ale aceleiași experiențe. Individul creativ privește din mai multe unghiuri atât propriul sine, cât și lumea din care face parte și analizează cu atenție fiecare reflexie ce-i este trimisă înapoi.

Nu există sens unic în creativitate, tot așa cum nu există nici limite bine definite. Creativitatea este reinterpretare și reinventare; este pasărea Phoenix a psihismului.

Nadia Bujor: Limita, doliu si creativitate

Și poate că tocmai de aceea creativitatea este atât de departe de perfecțiune…

Umanitatea în sine este o astfel de manifestare a forței creative. Cu bune și cu rele, omul este cel care a transformat fața sa și a lumii sale, continuând să o facă, chiar dacă nu știe unde aceasta va să-l ducă. Pentru că, la fel de bine, creativitatea nu este previzibilă, dimpotrivă: sfidează orice formă de predictibilitate – și nu oare, tocmai prin aceasta, este ea un sistem antifragil?

Persistența creativității dă naștere succesului, care nu poate fi recunoscut decât ca atare și la momentul său. Creativitatea este o forță și o formă inconștientă de viață, manifestată sesizabil prin inspirație, inovare, reinventare.

Și, asemenea oricărei energii inconștiente, este nemuritoare.

Pledoarie pentru melancolie

Foto: Kevin Jarrett pe Unsplash

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!