Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989


Ilany Kogan în dialog cu Dorin-Liviu Bîtfoi la Gradiva Podcast, despre psihanaliza refugiaţilor şi doliul nerezolvat al românilor după 1989

Desigur, îmi dau seama că refugiaţii trebuie să aibă, mai întâi de toate, un loc în care să trăiască, hrană... Gestionarea nevoilor lor de bază este extrem de importantă.

Dar, dacă vorbim despre tratamentul psihiatric sau psihologic, cred că nu este suficient să te concentrezi asupra simptomelor, pentru că poate apărea o recuperare temporară a pacientului, dar nu una completă. O recuperare mai amplă – nu completă, dar mai amplă şi mai profundă – ar apărea dacă am încerca să elaborăm, împreună cu aceşti pacienţi, relaţiile lor cu obiectele primare. Relaţiile lor cu obiectele primare, în viaţa lor, care de fapt le determină percepţia traumei.
Ilany Kogan

Ilany Kogan psihanaliza refugiatilor doliul romanilor 1989

[For English version, please click here]Interviul a fost realizat cu ocazia sosirii lui Ilany Kogan la Bucureşti pentru a participa la a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară a Fundaţiei Generaţia, 29 august - 2 septembrie 2019.


Repere temporale


  • 06:06 Ilany Kogan arată cum interesul său pentru traumele transgeneraţionale ale urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului datează din vremea în care se superviza, la Institutul Psihanalitic din Israel, cu profesorul Hillel Klein, el însuşi supravieţuitor al Holocaustului. Împrejurări din propria biografie a lui Ilany Kogan întregesc acest tablou.
  • 08:39 Ilany Kogan arată cum activitatea şi scrierile sale sunt relevante nu doar în ceea ce îi priveşte pe copiii supravieţuitorilor Holocaustului, dar şi pentru acei oameni din întreaga lume, refugiaţi sau emigranţi, care au suferit traume, violenţă sau care au fost supuşi genocidului. În România a aflat cât de important este pentru români să îşi elaboreze doliul şi suferinţa după 1989.
  • 09:46 Psihanalista Ilany Kogan evocă activitatea sa de supervizare a activităţii clinice a psihoterapeuţilor cu refugiaţi la Spitalul Universitar Eppendorf - Hamburg. Importanţa analizei contratransferului pentru evoluţia terapiei este ilustrată prin două cazuri, Fatma din Kosovo şi Wumba din Africa.
  • 14:25 Despre diferenţele  culturale şi dificultăţile specifice în tratamentul psihanalitic  al refugiaţilor.
  • 16:56 Despre rolul supervizorului în tratamentul psihanalitic al refugiaţilor.
  • 18:46 Psihanaliza poate ajuta la tratarea refugiaţilor traumatizaţi.
  • 21:22 Ilany Kogan vorbeşte despre prima sa pacientă româncă şi despre o terapie psihanalitică sui generis, precum şi despre experienţa propriei emigrări din România.
  • 25:26 Despre doliul neîncheiat sau nerezolvat al românilor după 1989. Este subliniată importanţa teoriei freudiene de notorietate din Totem şi tabu despre uciderea tatălui tribal, preluate prin intermediul psihiatrului şi psihanalistului Vamık Volkan în context românesc: fie şi ucis şi deşi şi-au dorit uciderea lui, tiranul Nicolae Ceauşescu exercită încă o mare forţă de atracţie narcisică asupra românilor.
  • 30:41 Ilany Kogan vorbeşte despre reîntoarcerea sa în România după 1989 şi despre completarea astfel a ciclului propriului doliu.

Citiţi şi 20 000 de refugiati cu tulburare de stres posttraumatic. Doar in Germania


Notă biografică


Ilany Kogan s-a născut la Bucureşti. A emigrat în Israel la vârsta de 12 ani. S-a format în psihologie, ştiinţe sociale, literatură engleză, psihologie clinică, psihoterapie şi psihanaliză. În prezent, este psihanalist formator şi supervizor al Societăţii Psihanalitice din Israel.

Ilany Kogan psihanaliza Holocaust trauma

A lucrat intensiv cu urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului. A publicat şi a prezentat numeroase lucrări şi cărţi despre transmiterea traumelor supravieţuitorilor Holocaustului la generaţiile următoare. Despre abordarea sa privind înţelegerea şi tratarea acestor pacienţi. Cărţile sale au fost traduse în mai multe limbi (inclusiv în limba română), relevante fiind pentru nu puţine ţări care au cunoscut persecuţii şi traume. Cercetările sale despre Holocaust vizează totodată cea de-a doua generaţie de urmaşi ai torţionarilor din Germania şi impactul educaţiei naziste asupra generaţiilor următoare. În anul 2003 Ilany Kogan a primit Premiul Elise M. Hayman pentru studierea Holocaustului şi a genocidului, pentru ca în 2016 să i se decerneze Sigourney Award.

Ilany Kogan desfăşoară şi o intensă activitate clinică, educaţională şi de cercetare despre migraţii şi traumă. Nu în ultimul rând, supervizează activitatea echipei Clinicii pentru refugiaţi din cadrul Spitalului Universităţii din Eppendorf, Hamburg, Germania. Din 1997 supervizează mai multe grupuri de analişti seniori la München şi Aachen, dedicate temelor „Trauma” şi „Migraţia din perspectivă psihanalitică”. Două dintre grupurile din München au publicat cărţi la temă, coeditate de Ilany Kogan (una fiind tradusă în limba română, cu titlul Copilăria dincolo de traumă şi străinătate).

Predă şi supervizează în Israel, Germania, România, Turcia, Croaţia şi Brazilia. A condus mai multe programe de cercetare şi de formare în întreaga lume, precum înfiinţarea Centrului Lebovici pentru Tratamentul Copilului şi Adolescentului la Bucureşti sau activitatea de predare şi supervizare la Societatea Psihanalitică Turcă din Istanbul şi la Institutul de Psihoterapie din Izmir. Ilany Kogan este preocupată constant de aplicarea teoriei și a tehnicii psihanalitice la populații diverse din punct de vedere etno-cultural și profesional și de crearea de noi căi de dezvoltare a psihanalizei în diferite țări ale lumii.

În ultima vreme, Ilany Kogan e interesată de o abordare psihanalitică a creativității, așa cum se manifestă în literatură și în artele spectacolului, o preocupare izvorând din convingerea că explorarea psihanalitică a operelor de artă ne poate oferi o înțelegere mai bogată și mai completă a realității interne individuale.

Citiţi şi Cât de prezentă este trauma psihică în viaţa noastră şi cum facem faţă efectelor ei?


Recomandări bibliograficeCitiţi şi Ilany Kogan: Psychoanalysis in the shadow of terror - Dealing with anxiety in a period of crisis


Ilustraţie muzicală: Albinoni, Concertul pentru oboi, în fa major, opus 9, nr. 3, interpretat de Advent Chamber Orchestra, Pandora Records.

Foto: James Beheshti pe Unsplash

#gradivapodcast

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!