Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

De ce visăm atât de mult și de intens în timpul pandemiei


Vreme de pandemie. Fiecare zi se răsucește monoton, prinsă într-o spirală temporală în care spațiul de muncă a început să se confunde cu spațiul locativ, zilele cu nopțile, starea de veghe cu cea de visare. În paralel cu anxietatea generală alimentată de știri cu iz apocaliptic și augmentată de capacitatea slăbită de a tolera incertitudinea fiecare încearcă, după propriile puteri, să digere psihic experienţa emoţională neobişnuită la care suntem părtaşi. Îndemnurile mobilizatoare omniprezente în social media precum cititul cărților, exercițiul fizic în sufragerie și gătitul în autoizolare încep să-și dezvăluie tot mai mult caracterul înșelător. Se citeşte mult Ciuma lui Camus devenită foarte la modă zilele astea, se execută conştiincios flotări şi genoflexiuni şi se foloseşte aparatură sportivă improvizată. Se petrece mult timp în bucătărie pentru rețete fancy și instagramabile. Entuziasmul iniţial referitor la homeschooling și la îndemnul de a petrece timp împreună cu familia începe să pălească, iar expresia "activităţi didactice" zgârie tot mai mult urechea tinerelor mame. Nu te poți minți că trăiești într-o vacanță prelungită la domiciliu în care orele de muncă se împletesc cu cele de creativitate și relaxare, ci începi să devii tot mai conștient că locuința, în aceste zile, se transformă încet-încet într-o închisoare. Iar acest sentiment produce mai multă anxietate, anxietate care adesea se manifestă prin ostilitate, furie, oboseală fizică și psihică. Anxietate care însoţeşte nu doar zilele, ci îşi întinde plasele şi asupra nopţilor, prin intermediul viselor.

pandemia coronavirus vise covid-19

Psihanaliza crizei: De ce stocăm hârtia igienică în vremea coronavirusului şi alte anxietăţi

În aceste zile a fost adus în atenție un fenomen global legat de felul în care oamenii visează în această perioadă. S-a observat că se visează mult mai mult, sau, în orice caz, mult mai intens. Apar multe mărturii ale unor vise foarte vii, foarte încărcate emoțional. Există chiar un website intitulat sugestiv "visând despre covid" (idreamofcovid.com) care adună visători din întreaga lume și visele lor din această perioadă. Este vorba despre un fenomen global în care oamenii se simt excedaţi de lumea lor onirică, declară analistul jungian Robert Bosnak, fost președinte al Asociației Internaţionale pentru Studiul Viselor. Întrebarea este dacă, într-adevăr, oamenii visează mai mult sau dacă, de fapt, își amintesc mai bine visele la trezire. Într-un studiu recent iniţiat de sleephelp.org la care au luat parte 1 000 de adulți se arată că 22% dintre participanți au raportat o diminuare a calității somnului cauzată de situația pandemică actuală. Starea generală de tensiune, de încordare, afectează calitatea somnului și duce la o slăbire considerabilă a graniţei dintre starea de vis și starea de veghe. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care visele sunt trăite mai intens, mai viu. Totodată, experiența colectivă specifică acestei perioade are un caracter traumatic. Una dintre funcțiile importante ale visului este de a elabora psihic o experiență cu potențial traumatic.

Visul vorbește despre un travaliu psihic inconștient care are rolul de a lega, de a digera o experiență emoțională. Visele au un conținut manifest dat de imaginile, de reprezentările din vis, și unul latent în care se ascunde sensul și semnificația visului. Or, pentru că în aceste zile experiența comună a omenirii este legată de virusul COVID-19, în mod natural virusul devine parte din conținutul manifest al viselor multora. El este elementul comun. Semnificația și interpretarea visului va fi însă diferită în funcție de visător și de experiența psihică proprie acestuia.

Spontaneitate şi vis în psihoterapie

Visul este calea regală către inconștient, spunea Freud. El este calea către ceea ce este ascuns în noi, către ceea ce este uitat. Visul este deghizarea prin excelență a experienței inconștientului, dar și drumul de acces către ea. Visul are capacitatea de condensare, adică de a suprapune, în același timp, elemente din realitatea cotidiană cu elemente din trecutul cel mai îndepărtat din istoria personală. Astfel, conținutul manifest al visului în care apare un element din realitatea externă prezentă, de pildă coronavirusul, capătă un înțeles subiectiv cu trimiteri adânci în psihicul individului. Capacitatea de a visa este sinonimă travaliului psihic de elaborare a experienței subiective, este una dintre modalitățile prin care facem față tensiunii venite din lumea externă și din cea internă.

Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea, remarca Freud. Iar realitatea externă a acestor zile a devenit greu de suportat. În aceste condiții, putem vedea visul ca un gardian al propriei sănătăți psihice, ca un mijloc de igienă psihică. Chiar și coșmarul, adică acel vis încărcat cu multă angoasă, poate fi privit în acest fel, mai ales dacă reușim să decelăm semnificația care se ascunde în spatele conținutului manifest angoasant.

Răsfoiţi şi Cartea viselor a lui Federico Fellini

Se vor spune multe despre această pandemie. Multe se vor scrie, multe vor rămâne. Dar ce va fi însemnat, pentru fiecare, personal, această experiență colectivă? Poate că unii își vor aminti de această perioadă ca de una în care visau mult și intens, iar aceasta îi va face curioși și doritori să privească în interiorul lor cu mai multă atenție și determinare. Pentru aceștia, procesul de reflecție și de autoreflecție poate începe cu lectura unei cărți de o mare bogăţie pentru cunoaşterea în profunzime a producţiilor onirice. Cartea se numește Interpretarea viselor, e scrisă de Sigmund Freud, iar parcurgerea ei poate aduce mult sens în această perioadă dificilă de autoizolare.

Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19


psiholog Alexa Bitfoi psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Bîtfoi


este psihoterapeut de orientare psihanalitică.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!