Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Cum îşi gestionează Germania epidemia de coronavirus și cum reacţionează cu dispreț la politicile lui Trump


O recentă vizită profesională pe care am făcut-o în Germania, ţara unde am crescut, s-a prelungit de la o săptămână la trei săptămâni. Aceste săptămâni au coincis cu răspândirea coronavirusului în Germania și în toată Europa.

Am putut vedea în această perioadă că populația Germaniei este în stare de șoc și că încă nu poate înțelege prea bine cum se face că viaţa i s-a schimbat peste noapte.

Cu doar două săptămâni în urmă, viața părea să se decurgă destul de normal, în ciuda unei crize ce părea încă ireală și îndepărtată.

M-am întors acum acasă, în Statele Unite. Din perspectiva mea de cărturar în istorie şi afaceri internaționale, ceea ce se întâmplă în Germania în acest moment este remarcabil, atât ca lecție despre cum să te pregătești și să gestionezi o pandemie, cât și ca reflecție despre starea precară a relaţiilor dintre Germania și Statele Unite.

Germania coronavirus Trump Curevac Covid-19


Escaladarea numărului de contaminări şi o rată scăzută a mortalităţii


Până în prezent în Germania există aproape 85 000 de cazuri cunoscute de COVID-19, populatul land Renania de Nord - Westfalia şi oraşul Hamburg fiind foarte afectate. Au fost înregistrate cu puţin peste 1 100 de decese cauzate de coronavirus.

Comparați această situaţie cu cele din Italia și din Spania, de exemplu, care au rate mult mai mari de infectare și o devastatoare rată a deceselor. Recent, au fost aproape 1 000 de decese pe zi în Italia și 800 în Spania cauzate de coronavirus (și un total de aproape 14 000 de decese în Italia și de aproape 10 500 în Spania, până acum)*.

Acest lucru se datorează în mare măsură unei vulnerabilități diferite: structura de vârstă a populațiilor din aceste ţări este diferită de cea germană, în special în zonele cele mai afectate, precum regiunile Lombardia și Bergamo din Italia. Populațiile de acolo sunt mult mai în vârstă.

Solidul sistem de sănătate german, finanţat public este, de asemenea, creditat pentru rata relativ redusă a deceselor în Germania. Există peste 28 000 de paturi de terapie intensivă, cu suficiente ventilatoare, disponibile în spitalele germane, mai numeroase decât în cele mai multe părţi ale lumii.

Chiar și așa, guvernul german lucrează la creșterea acestor numere pentru a se pregăti de ceea ce poate aduce coronavirusul. Dacă infecțiile s-ar răspândi în Germania cu viteza cu care s-au răspândit în China, Italia, iar acum în Spania și în Franța, sistemul medical al țării ar fi de asemenea copleșit. Măștile de față și îmbrăcămintea de protecție pentru personalul medical sunt deja pe terminate.


Îngrijorări legate de drepturile democratice


Liderii germani au fost foarte determinaţi în a convinge publicul să adopte reguli de distanțare socială, să se autoizoleze acasă și să își părăsească locuințele doar din motive absolut esențiale.

Citiţi şi Telemunca: noua normalitate pentru mulţi, dar vine cu riscuri ascunse - un nou studiu

Au fost închise restaurantele, barurile şi cele mai multe magazine, cu excepţia supermarketurilor şi a farmaciilor.

Unele dintre regiunile și orașele foarte afectate au impus blocarea aproape totală; puține autorități locale permit să iasă împreună la mai mult de două persoane.

Ca peste tot, ideea este de „a dezumfla curba” și de a întinde rata infecțiilor pe o durată mai lungă de timp.

Și, ca şi în SUA, în prima perioadă a crizei tinerii încă se adunau în parcuri și în centrele orașului pentru a se bucura de vremea caldă de primăvară și pentru a se reuni în cadrul așa-numitelor „petreceri corona” (corona parties) - distrându-se şi trecând cu vederea că astfel se pot infecta.Avertismente serioase din partea guvernului, dublate de amenzi dure, au pus capăt acestui tip de comportament. Acum majoritatea germanilor stă acasă și a început să stocheze hrană și hârtie igienică.

Vedeţi Psihanaliza crizei: De ce stocăm hârtia igienică în vremea coronavirusului şi alte anxietăţi

Dar politicienii germani și publicul manifestă o profundă îngrijorare cu privire la încălcarea libertăților personale și a drepturilor democratice prin blocarea și închiderea efectivă a cetățenilor germani în casele lor.

Într-un discurs sincer și clar către națiune, cancelarul Angela Merkel a făcut apel la înţelegere și a afirmat că situația actuală este cea mai gravă criză cu care s-a confruntat poporul german de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Pe termen scurt”


Precum în cazul altor țări afectate, odată cu închiderea majorității magazinelor și întreprinderilor economia Germaniei a fost aproape blocată.

Se face un efort formidabil ca să nu se prăbuşească. A fost lansat un imens program de credit și subvenții de stat, de peste 750 de miliarde de euro (echivalentul a 834 miliarde de dolari SUA) pentru angajații independenți, micii angajatori și marile corporații. Au fost instituite programe speciale care ajută angajații să plătească chirie și să îşi mențină veniturile.

Este avută în vedere chiar şi trecerea parţială în proprietatea guvernului - sau naţionalizarea efectivă - a multor companii, precum cele de linii aeriene.

Un sistem „pe termen scurt”, care s-a dovedit de mare succes în Marea Recesiune din 2008-2012, este utilizat pentru a preveni un val de șomaj.

Sistemul le permite întreprinderilor să ia o pauză în angajarea lucrătorilor, care lucrători ajung apoi la 67% din salariile plătite de agenția de stat pentru șomaj. Odată încheiată criza, aceiași lucrători au dreptul să se întoarcă la vechile lor locuri de muncă cu salariile anterioare. În final, companiile se pot întoarce rapid la muncă, deoarece se pot baza pe o forță de muncă cu experiență și nu au nevoie să caute și să formeze personal nou.

Sistemul german de sănătate publică acoperă toată lumea, indiferent dacă e vorba sau nu despre angajați sau dacă vorbim despre cei concediați. Un sistem de securitate socială solid, finanțat de stat, în ciuda severelor reduceri de acum câţiva ani, oferă plăți lunare periodice de subzistență pentru a se asigura că oamenii nu suferă de foame ori că nu rămân fără adăpost.

Berlin coronavirus sistemul public de sanatate


Relaţii degradate


Libertățile democratice și libertățile personale au fost victimele politice ale crizei coronavirusului - şi tot astfel şi relațiile germano-americane.

Conducerea plină de incertitudini a lui Trump în această criză este privită cu dispreț în Europa și cel mai mult în ​​Germania. În loc să încerce să elaboreze o strategie comună transatlantică pentru modul de gestionare și depășire a crizei globale de sănătate, Trump urmărește o strategie „fiecare naţiune pentru sine”.

Interzicerea călătoriilor europenilor în SUA, impusă la jumătatea lunii martie 2020, în scurt timp și fără consultarea prealabilă cu Uniunea Europeană, a adâncit și mai mult ruptura între cele două maluri ale Atlanticului. Majoritatea europenilor au văzut-o ca pe un gest de desconsiderare și dispreț din partea administrației Trump față de cei mai apropiați aliați ai săi.

Punctul culminant de până acum al suspiciunii și neîncrederii reciproce a venit la 15 martie, când s-a aflat că Trump a încercat să cumpere o participație majoritară la compania farmaceutică germană CureVac, cu sediul la Tübingen. CureVac lucrează intens la un vaccin promițător împotriva virusului.

Surse mass-media de încredere au informat că președintele Statelor Unite ale Americii a fluturat un preț de 1 miliard de dolari, bani ai contribuabililor, înaintea CEO-ului din Boston al CureVac, Dan Manichelli, în timpul unei întâlniri la Casa Albă între Trump și directori executivi ai companiei farmaceutice. Administrația Trump a încercat, de asemenea, să-i atragă pe oamenii de știință CureVac ca să-și mute cercetările în SUA.

Ziarul german Die Welt a citat o sursă din guvernul german care a afirmat că administrația Trump e preocupată să obțină un vaccin, „dar numai pentru Statele Unite”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei german a făcut chiar o trimitere la o lege germană în care guvernul poate investiga încercările din țările non-UE de preluare a companiilor germane „dacă sunt în joc interesele naționale sau europene de securitate”. Berlinul a simțit în mod clar că Trump submina securitatea germană și europeană odată cu avansurile făcute companiei CureVac.

Coronavirusul se dovedește a fi devastator pentru sănătatea și drepturile democratice ale multor oameni din întreaga lume. De asemenea, se poate dovedi distructiv pentru relațiile dintre Statele Unite şi Germania - deși Germania încă tânjește solidaritatea americană, după conducerea și cooperarea constructivă într-o pandemie care amenință întreaga lume.

Citiţi şi Psihanaliza în vremea coronavirusului

* Cifre înregistrate pentru toate aceste ţări la 3 aprilie 2020, data publicării articolului în limba română (datele au fost actualizate de traducător - sursă: Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University)
The Conversation
Richard M. Krasno Distinguished Professor; Adjunct Professor of the Curriculum in Peace, War and Defense, University of North Carolina at Chapel Hill

Traducere de D. L. Bîtfoi

Fotografii: Warschauer Straße şi Prenzlauer Berg, Berlin - Flo Karr pe Unsplash

Articolul este publicat cu permisiunea autorului. A fost iniţial publicat de The Conversation UK şi poate fi citit în original aici.

Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19  

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!