Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Telemunca: noua normalitate pentru mulţi, dar vine cu riscuri ascunse - un nou studiu


Telemunca sau lucrul online de acasă. Mulți dintre noi nu am avut de ales şi am recurs la telemuncă, la activitatea sau lucrul online la domiciliu în toiul pandemiei de coronavirus. Au trecut doar câteva zile de când Google, Apple și Twitter titrau cu litere de-o şchioapă că le comandă angajaților să lucreze de acasă. Acum se poate spune același lucru despre o grămadă de alte companii sau întreprinderi.

Indiferent de părerea pe care o avem despre acest stil de lucru, tendinţa este tot mai accentuată. Telemunca sau lucrul de la distanţă devine tot mai răspândit - de peste două ori mai multe persoane lucrând azi online în Statele Unite în raport cu anul 2005, ajungând la 4,7 milioane de lucrători. Dacă e să dăm crezare celor mai recente titluri, tranziţia la munca online, la telemuncă este lină şi uşoară.

Dar marșul către acest viitor utopic este cu hârtoape - marturie stă decizia IBM de acum câţiva ani de a renunța la telemuncă, deoarece împiedica inovarea și colaborarea. Foarte recent am publicat cercetări care evidențiază şi alte provocări și dificultăți. Îmi e destul de limpede că dacă oamenii nu înţeleg telemunca în mod corect, riscă să își facă viaţa dificilă.

telemunca coronavirus online la domiciliu


Pro şi contra


Atunci când discută despre telemuncă, savanţii și mass-media se împart în două tabere. Tabăra pro aduce ca argument eliminarea navetei angajatului între casă şi serviciu şi vorbeşte despre calitatea şi eficienţa sporite ale timpului petrecut în familie, ca şi despre o mai bună balanţă între muncă şi viaţă. Scepticii le răspund însă partizanilor telemuncii că această flexibilitate vine cu un cost şi avertizează cu privire la eliminarea interacţiunii sociale, a nuanţelor şi a spiritului comunitar - ceea ce îi poate face pe angajaţi de fapt mai puţin productivi. Avem prin urmare păreri amestecate şi câtuşi de puţin o certitudine privitoare la telemuncă.

Ca antropolog, mi-am petrecut ultimii patru ani cercetând modul în care oamenii se adaptează pentru a deveni un tip extrem de muncitori online de la distanţă, de telemuncitori - şi anume acela de nomazi digitali. Aceşti muncitori se mută dintr-o ţară într-alta, lucrând întotdeauna numai online. Am urmărit şi am cercetat mai mult de 50 de astfel de nomazi digitali, angajaţi într-o gamă întreagă de joburi, printre care computer coding, graphic design, online marketing şi travel journalism.

După o perioadă iniţială petrecută ca o lună de miere, munca de la distanţă sau telemunca a fost repede resimţită ca fiind o activitate prea solitară sau izolatoare de peste 25% dintre participanţii la studiul meu. Precum spunea unul dintre ei
Unii dintre noi nu suntem motivaţi, în mod natural, pentru asta, iar în cele din urmă nici o carte de self-help nu va schimba acest lucru.

O soluție pentru asta s-a dovedit a fi spațiul de coworking. Coworking-ul a readus sentimentul de interacțiune față în față şi de participare la comunitate, dar chiar mai important a fost pentru lucrători simplul fapt de a se afla în preajma altor lucrători - în jargonul academic vorbim despre co-prezență (co-presence). Așa cum explica un angajat la distanță care lucrează în comerțul electronic (ecommerce):
Doar fiind în preajma altor tovarăşi care lucrează - şi asta te încarcă pentru toată ziua.

E un sentiment pe care îl înţeleg şi eu foarte bine. Am scris cea mai mare parte a articolului de faţă într-un spaţiu de coworking şi doar faptul de a sta prin preajma altor persoane care tastează de zor la laptopurile lor mi-a creat o senzaţie de productivitate neîngrădită.

Stres si depresie la locul de munca. Psihoterapie pentru un milion de romani?

Cu toate acestea, situaţia se schimbă rapid. Pentru o vreme, spațiile de coworking nu vor mai fi o opțiune pentru mulți dintre noi. Unele spaţii în comun de acasă vor putea recrea acelaşi mediu şi la domiciliu. Există diferite forme de etichetă sau protocol pentru un spaţiu de coworking care pot fi adoptate şi acasă, precum faptul de a avea zone liniştite pentru o activitate concentrată sau zone separate pentru apelurile vocale şi video.


Disciplina digitală


Dacă lucrul în preajma altor persoane este important, nevoia unei vieți de muncă disciplinate este pur şi simplu esenţială. Pentru participanții la cercetarea mea, acesta a fost ingredientul secret în susținerea lucrului online la distanță - indiferent dacă disciplina a fost una autoimpusă sau impusă din exterior prin termene-limită.

La început participanții mei nu erau preocupaţi de disciplină. Entuziasmul inițial pentru munca la distanță i-a făcut productivi o vreme. Dar după câteva luni motivația lor a scăzut. Moment în care unii participanți la studiu au renunțat la acest stil de viață.

telemunca munca online la distanta covid-19
Productivitate în scădere?

Cei care au reuşit cu telemunca au fost în general mai stricți, mergând zilnic în spații de coworking și punându-şi deoparte telefoanele şi tot zumzetul din social media, asigurându-se că nu le stau la îndemână. De asemenea, mulţi şi-au stabilit ritualuri. Un designer grafic a ales în mod intenţionat să lucreze într-un spaţiu care se afla la 15 minute de mers pe jos de casa lui, pentru ca astfel să se „pregătească mental de muncă” în drumul spre locul de muncă și să se deconecteze înainte de a ajunge înapoi acasă.

A fost fascinant să observ un lucrător care nu numai că renunţase la un birou pentru altul, dar îşi recrea, zi de zi, naveta de acasă la serviciu şi înapoi. Doar pentru că spaţiile de coworking oferă posibilităţi nelimitate nu înseamnă că nu puteţi lua în considerare ritualuri echivalente. Rămâne încă o idee bună să faci o scurtă plimbare la începutul şi la sfârşitul zilei de lucru, trasând astfel o limită clară între casă şi muncă.

Citiţi despre Mobbing sau Nefericirea din spatele „zâmbetului” angajatului


Mereu în priză, mereu la dispoziţie


Poate că tehnologia digitală le permite oamenilor să lucreze la distanţă, dar survin probleme neprevăzute. Participanţii la studiul meu au arătat că apare o aşteptare din ce în ce mai mare a angajatorului ca ei să fie disponibili 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe săptămână. Rezultatele unor studii similare vin să confirme această realitate.

Asta e o problemă în general, pentru întreaga forță de muncă, dar pare că este chiar exacerbată de telemuncă sau munca online la distanță. Cultura noastră de muncă non-stop nu a apărut peste noapte ori doar din cauza unor manageri coercitivi. În schimb, diviziunea percepută între muncă și non-muncă a dispărut constant, în timp, în timp ce prea puțini dintre noi erau atenţi la asta.

Sociologul Judy Wajcman susține că o atare mentalitate restructurează însuşi felul în care gândim timpul, de vreme ce Silicon Valley proiectează dispozitive și aplicații care ne îndeamnă pe toți la o căutare neobosită a productivității și a autodisciplinei. Nu doar munca, dar şi faptul de a citi cărți, de a ne uita la televizor, de a face exerciții sau de a medita poate fi acum dimensionat şi încorporat ca sloturi sau pătrăţele în aplicaţii.

Această cultură a condus la faptul că lucrătorii la distanţă s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală şi de burnout. Amintindu-şi de perioada sa de burnout, unul dintre subiecţii mei - îl voi numi Sam - îmi explica:
Nu am avut noţiunea de timp liber până nu m-am trezit că îmi programam singur şedinţe de patru ore sub titlul „pauză în funcţionare”. E o nebunie. Mă uit înapoi la acea perioadă din viaţa mea şi mă întreb de ce mi-a luat încă atât de mult până să ajung la burnout.

telemunca nomazi digitali teleworking
Da, şefu'...

Nu ştiam că termenul de burn-out, desemnând o nouă patologie medicală, a fost creat în anii şaptezeci de un psihiatru american, Herbert J. Freuenberger. El a vrut să desemneze astfel... >>> „Zece lucruri pe care le-am aflat între Crăciun şi Anul Nou”

E necesar ca noi toţi să stăm cu un ochi la această tendinţă periculoasă. Este vital să stabilim limite clare între viaţa de acasă şi locul de muncă şi să nu ne silim să fim disponibili în afara programului de lucru - mai ales acum, în timpul unei crize, când mulţi dintre noi vor trebui să îşi sprijine familia şi prietenii.

La urma urmelor, munca online la distanță sau telemunca ar putea deveni permanentă pentru mulți oameni. Multe companii îşi încurajau deja personalul să lucreze în altă parte pentru a reduce costurile cu spaţiile de muncă şi înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, iar acest lucru va fi, probabil, cu atât mai atractiv pentru întreprinderile care vor supraviețui acestei crize. Mă întreb dacă peste zece ani ne vom uita înapoi, din locurile noastre de telemuncă, și ne vom aminti 2020 ca anul în care am intrat pentru ultima dată în birou. Oricum ar fi, trebuie să fim atenți. Telemunca sau lucrul online la distanță ne seduce de fiecare dată cu promisiunea libertății, dar poate ajunge să ofere exact opusul.

Citiţi despre Psihanaliza crizei: De ce stocăm hârtia igienică în vremea coronavirusului şi alte anxietăţi
The Conversation
PhD Researcher, Anthropology, UCL

Traducere de D. L. Bîtfoi

Foto: BRUNO CERVERA, Crew, Sincerely Media - pe Unsplash

Articolul este publicat cu permisiunea autorului. A fost iniţial publicat de The Conversation UK şi poate fi citit în original aici.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!