Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Ecaterina cea Mare: adicțiile unei împărătese


Sofia de Anhalt-Zerbst se naște în 1729 în Prusia, în sânul unei familii protestante hughenote. La vârsta de 15 ani, este măritată cu viitorul țar Petru al III-lea, se convertește la religia ortodoxă, își schimbă prenumele și învață rusa. Nefericită în căsnicie, Ecaterina își ia un amant, și, în sfârșit, naște primul său copil. În 1762, Petru urcă pe tron și o amenință cu repudierea. Beneficiind de un sprijin puternic, Ecaterina reușește să-l înlăture de la putere, iar apoi să-l asasineze. Devine astfel împărăteasa „tuturor Rusiilor”. În timpul domniei sale de peste treizeci de ani crește atât numărul teritoriilor, cât și influența Rusiei. 

Secvență din serialul rus Ekaterina (2014)

În 1762 urcă pe tron Petru al III-lea. Ecaterina, aflând că soțul ei intenționează să o repudieze, reacționează punând la cale o lovitură de stat. Cu sprijinul amantului său de la acea vreme, Grigori Orlov, și a patru ofițeri, Petru al III-lea este reținut și încarcerat și, pentru orice eventualitate... strangulat pe 6 iulie a aceluiași an, de către unul dintre conspiratori, Grigori, în mod „accidental”. Petru nu domnise decât șase luni. Ecaterina, căreia nu îi lipsea simțul umorului (negru), răspândește o versiune oficială destinată cancelariilor străine, conform căreia „împăratul încetase din viață în urma unei colici hemoroidale”. Se pare că anatomia nu făcea parte din educația sa!

Vidul şi dependenţa


Amanți de probă


De acum înainte Ecaterina poate să domnească singură peste sfânta Rusie și peste supușii săi, îndeosebi peste cei de sex masculin... cu precădere peste cei tineri și frumoși. Se va căsători în secret cu amantul său devenit ulterior codoș, faimosul Potemkin, un adevărat țar din umbră, care, în momentul în care relația lor devine platonică, organizează un bal al amanților, sau mai degrabă al Adonișilor... invitați să o satisfacă pe împărăteasă. Conform legendei, unul dintre aceștia moare după numai un an din cauza abuzului de afrodisiace; ne întrebăm, apropo, sub ce formă se puteau ele găsi la acea vremea, în afara muștelor cantaride binecunoscute în Maghreb! „Recrutarea” se făcea pe baza unui protocol extrem de strict: pentru început, doctorul certifica starea perfectă de sănătate a pretendentului (bolile cu transmitere sexuală existau deja), apoi o contesă apropiată Ecaterinei făcea o evaluare a culturii generale, iar o alta a performanțelor sexuale pe care le valida sau nu: la început contesa Praskovia Bruce, iar mai târziu contesa Ana Protasova au fost cele care au îndeplinit conștiincioase funcția de „probatoare”.

Patrick Lemoine, Sănătatea mentala a marilor conducători ai lumii
Patrick Lemoine, Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumiiPe parcursul domniei sale, țarina a cheltuit 92 milioane de ruble pentru favoriții săi (titluri, pământuri, sate de mujici, bijuterii, diverse cadouri...) în timp ce bugetul statului rus era de 70 milioane de ruble pe an. Se mai spune că Ecaterina cea Mare și-ar fi amenajat și... o cameră a plăcerilor. Acest cabinet erotic secret, dacă într-adevăr a existat, ar fi ocupat mai multe încăperi ale palatului său din Țarskoe Selo și ar fi fost decorat cu mobilier, picturi și alte obiecte extrem de explicite.

Citiţi Despre "Patologiile excesului"


Jocuri de noroc


În paralel cu bulimia sa sexuală, mult mai rară în rândul femeilor ajunse la putere, în comparație cu bărbații ce ocupă poziții similare, țarina Ecaterina joacă mult pierzând la cărți sume calificate drept astronomice. Cum să înțelegem, din punct de vedere clinic, că această femeie inteligentă, cultivată (erudită, pasionată de istorie și de filosofie), implicată, umanistă sub anumite aspecte, din moment ce pentru a introduce variolizarea (metodă de vaccinare contra variolei, în trecut), a dat un exemplu, inoculându-se cea dintâi, care a încercat zadarnic să desființeze robia, în ciuda autoritarismului său, a fost în stare să arunce banii pe fereastră într-un asemenea hal? În asta rezidă tot misterul adicției, al dependenței, al acestei nevoi irepresibile care a distrus atâția oameni.


Diagnosticul 

  • O DUBLĂ DEPENDENȚĂ: Ecaterina a II-a a Rusiei, numită și cea Mare, suferea de dependența de sex și de jocurile de noroc. În ceea ce privește celelalte aspecte, consider că Ecaterina se descurca destul de bine în plan psihologic și nimic din biografia ei nu ne permite să credem că ar fi avut și alte fragilități mentale, ba dimpotrivă. 
  • ȘI DACĂ MI-AR FI FOST PACIENTĂ? La fel ca în cazul Mariei-Antoaneta, aș fi solicitat punerea sa sub tutelă și i-aș fi recomandat o terapie de tip cognitiv-comportamental. 

Citiţi şi Heinrich Himmler: un caz clinic de sadism anal-acumulator

Fragment din Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumii, de Patrick Lemoine, traducere în curs de apariție la Editura Trei. Fragment publicat cu acordul editurii.

Foto: imdb.com

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!