Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Moda open space, "distanţarea socială" şi spaţiul interior în vreme de covid


Pandemia de COVID-19 sau coronavirus a adus în atenție o problema generală de arhitectură mai ales urbană – spațiul fizic unde ne desfășurăm activitățile și unde locuim mulți dintre noi. Am constatat că nu e destulă “distanță socială” pentru a se putea ține orele în unitățile de învățământ. Învățământul românesc în genere nu este orientat spre elev ca individualitate, ci spre uniformizare (avem, încă, 30 de elevi în multe clase). Cadrul didactic nu are cum să ofere atenție fiecărui dintre cei 30 de elevi (așa cum nici mama nu are cum să ofere mereu atenție unui copil - nu mai zic mai multora în același timp). Poate că ar putea avea atenţie pentru 10-15 elevi. Noi trăim încă în mentalitatea care are ca valoare cantitatea, nu calitatea.

covid coronavirus distantare sociala open space

Aceeași chestiune se reflectă și în modul în care sunt construite clădirile de locuit și de birouri. Blocurile nu sunt construite pentru a asigura un spațiu fizic suficient pentru un individ. Pe de o parte, avem de-a face cu spații mici dispuse pe verticală, pe de alta avem open space în interiorul acestor spații.

Citiţi despre Arhitectura defensivă, o ameninţare pentru oamenii străzii

Clădirilor noi ale instituțiilor au fost plănuite pentru productivitate/ profit maxim, fără a avea în vedere nevoile personalului/ angajatului. Ele nu au avut în vedere spațiul personal, intim și nici măcar sănătatea fizică (lipsa de ferestre rabatabile, lipsa de lumina naturală și alte probleme provocate de aerul condiționat).

Moda open space a cuprins și spațiul de acasă. În multe dintre apartamentele noi spațiul pentru familie este la comun cu bucătăria. Ce e interesant e că în continuare mulți copii dorm în pat cu părinții, chiar dacă au o vârstă la care se presupune că încep să își câștige autonomia. Lipsa de granițe este peste tot. Am preluat un model din Occident şi l-am grefat pe stilul nostru à la Ion Creangă. Nu am scăpat de modelul Creangă, deși unii au camere destule pentru a amenaja o cameră separată pentru copil.

Boala psihică explicată cu ajutorul arhitecturii

Poate că această lipsa de granițe îi face pe mulți adolescenți și adulți să utilizeze căști, pentru delimitare. Își creează un spațiu psihic. Avem nevoie de un spațiu de intimitate fizică pentru a accede la un spațiu psihic sau putem să fim cu gândurile noastre în aglomerație?

Cert e că în vreme de covid, fiind forțați să stăm în casă, unii dintre noi nu am reușit să ne creăm un spațiu psihic pentru a fi cu sine. Avem nevoie de exercițiu pentru a plonja în acest spațiu.

Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19

Foto: NeONBRAND pe Unsplash

psiholog psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi Cafe Gradiva

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. "Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain" - vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Un comentariu

  1. Si daca n-am reusit sa ne "creem", de unde stiti ca n-am reusit sa ne "cream"?

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!