Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Coronavirus: purtarea unei măști are mai puțin de-a face cu știința și mai mult cu solidaritatea


Titluri recente sugerează că purtatul unei măști a devenit un semn de alianță politică, cu stânga alegând să poarte măști, iar dreapta refuzând. Însă COVID-19 afectează oamenii de toate orientările politice, cu aceeași susceptibilitate biologică la această boală disruptivă.

Asta nu înseamnă că factorii sociali nu sunt relevanți. Reportaje timpurii încercând să înțeleagă de ce etnicitatea pare a fi un factor relevant au indicat că accesul la îngrijire medicală, diferite aranjamente de conviețuire, mediul la locul de muncă și chiar spațiile exterioare fac o diferență enormă privitor la experiențele și, uneori, supraviețuirea oamenilor în timpul acestei pandemii. Însă există și o realitate biologică pentru acest virus care poate fi înțeleasă și controlată doar prin concluziile formulate de știință.

coronavirus purtarea măştii covid-19

În general vorbind, metoda științifică adună observații, propune ipoteze, iar apoi alege cea mai bună ipoteză bazată pe rezultatele experimentării. În vremuri de incertitudine, o concluzie clară, științific derivată, poate aduce alinare. În timp ce diferiți filosofi au contestat acest punct de vedere științific, iar discuțiile despre folosirea științei ca armă pot uneori sugera altceva, vasta majoritate a ipotezelor derivate științific nu sunt în mod deosebit controversate. Computere, poduri, avioane și sedative, toate funcționează, indiferent de orientarea ta politică.

Citiţi despre Frica de coronavirus sau O schimbare în paradigma muncii la români


Dar ce spuneţi despre purtarea măştilor pe faţă?


Anul trecut, ca parte a unei delegații științifice, am luat parte la un tur al biosiguranței etajului 4 al laboratorului din Elveția avizat de ONU. Acest laborator este echipat pentru a trata cei mai toxici agenți chimici, biologici și radiologici. Ni s-au arătat diverse măști și ni s-a explicat când și cum este folosită fiecare. Măștile variau de la aparate autonome de respirat (SCBA) până la măști din material textil.

A fost clar în urma turului că măștile de față sunt un factor important de protecție. Dar a fost de asemenea clar că există o gamă de tipuri care acordă diferite nivele de protecție. Cheia este alegerea tipului potrivit pentru sarcina potrivită, deseori cuplate cu alte echipamente de siguranță și proceduri de operare.

Spre exemplu, faimoasa mască N95 are un dispozitiv de filtru capabil să oprească 95% din particule de 0,3 micrometri (0,0003 milimetri). Deşi coronavirusul este estimat la dimensiuni aproximativ între 0,07 și 0,09 micrometri, particulele virusului sunt transportate în mod normal în picături mai mari decât aceasta, ceea ce face limita de 0,3 micrometri adecvată pentru a proteja purtătorul, combinat cu alte echipamente de protecție. Acum să vedem aceasta în contrast cu materialul textil, de tipul pe care l-ai folosi pentru o mască home-made. Discrepanța dintre majoritatea materialelor textile găsite într-un cămin depinde de grosimea țesăturii și poate fi de 1 000 de ori mai mare comparativ cu masca N95 - aproximativ între 1 și 0,1 milimetri.

Cum îşi gestionează Germania epidemia de coronavirus și cum reacţionează cu dispreț la politicile lui Trump

Dar numai pentru că măștile din materiale textile permit să treacă mai mult aer și particule prin ele comparativ cu măștile N95 nu înseamnă că nu fac nimic. Daca ți-ai înfășurat fularul vreodată în jurul feței, iarna, știi că acoperirea gurii abate o parte din respirație în jurul feței (astfel nerăspândind-o prea departe de tine) și de asemenea te protejează de rece, pentru că o parte din umezeala din respirația ta este prinsă în materialul textil. Poate să îți și împiedice respirația puțin. Astfel, măștile din material textil vor afecta atât ceea ce inhalezi, cât și ce se întâmplă cu respirația ta când expiri.

Însă chiar și așa, cele mai optimiste estimări indică faptul că măștile din materiale textile au doar un efect minor asupra șanselor de inhalare (sau expirare) a picăturilor care conțin un virus. Un mic studiu cu 21 oameni sănătoși a concluzionat că
o mască home-made ar trebui considerată doar în ultimă instanţă o măsură pentru prevenirea transmiterii de picături de la indivizii infectați, însă tot e mai bună decât nici o protecție.

Deși efectele cumulative (combinarea cu distanțarea sociala, spălatul frecvent pe mâini și evitarea spațiilor aglomerate) ar trebui luate în considerare, beneficiile sunt și mai mult complicate de factori cum ar fi tipul materialului, numărul de straturi, ajustare pe faţă, forma feței, frecvența ajustării, pilozitate facială și efectul dat de o cârpă umedă și din ce în ce mai murdară asupra feței tale.

Astfel, din perspectiva științifică, dovezile sunt foarte clare: o mască proiectată bine, combinată cu echipamentul și comportamentul potrivite, are un efect de protecție, însă măștile home-made din materiale textile sunt pur şi simplu prea variate pentru a fi de bază pentru protejarea proprie sau a altora.

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa


Problema raţionalizării


Astfel, dacă perspectiva științifică e limpede, atunci ce mai e de discutat? De cele mai multe ori este o simplă problemă de raţionalizare. Cum există o problemă cu disponibilitatea măştilor, este firesc că publicul nu este îndemnat să concureze cu cadrele medicale cât priveşte proviziile limitate cu cele mai eficiente măști. Promovarea alternativei de măști din material textil ajută la preîntâmpinarea acestei concurenţe.

Să spunem şi că această pandemie a generat multă frică. Să arăţi că faci ceva e mai bine decât neajutorarea pe care o simţi atunci când simţi că nu poți face nimic. Arătându-le altora că iei treaba asta în serios și că încerci să respecți atât siguranța proprie, cât și pe a lor este, astfel, o importantă declarație de solidaritate.

Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19
The Conversation
Senior Lecturer in Evidence Based Healthcare and University Ethics Advisor, University of Portsmouth

Traducere de Maria-Iustina Borcea

Foto: engin akyurt / Unsplash

Articolul este publicat cu permisiunea autorului. A fost iniţial publicat de The Conversation UK şi poate fi citit în original aici.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!