Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Psihanalista Karen Horney ne spune de ce idealul diferenței este un ideal tipic masculin


În capitolul „Spaima de femeie” al volumului Psihologia femeii, Karen Horney propune un foarte interesant punct de vedere referitor la sursa angoasei pe care bărbații, în mod aparte, o resimt față de sexul opus.

Reprezentanții sexului masculin nu precupețesc nici un efort pentru a da un chip violenței prin care bărbatul se simte atras de femeie și, făcând pereche cu dorința, spaimei că prin ea ar putea muri și dispărea (p. 161),
afirmă psihanalista.

Karen Horney, Spaima de femeie

Citiţi despre Rolul sursei de angoasă în dezvoltarea mecanismelor de apărare

„Bine ascunsă” în spatele angoasei de castrare proiectată asupra figurii paterne, această ambivalență față de feminin se manifestă printr-un intens conflict psihic a cărei soluționare nu poate fi aflată decât prin obiectificare: indiferent că femeia devine muză ori sursă a desconsiderării, ea nu mai reprezintă astfel o amenințare pentru bărbat.

Acest discurs contradictoriu inconştient
Nu am de ce să mă tem de o ființă atât de minunată, de frumoasă
și
Ar fi prea ridicol să mă tem de o creatură care, oricum ai lua-o, este demnă de milă (p. 163)
– traduc, în fapt, încercările inconștiente de securizare ale psihicului masculin în fața amenințării percepute dinspre cel feminin.

Karen Horney, Psihologia femeii,Trei
Karen Horney, Psihologia femeii, Editura Trei, 2012

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic si sociologic

Esențială, desigur, în geneza acestui conflict, este tot dezvoltarea psihicului infantil. Fără a intra în detalii și a relua informații ce merită a fi aprofundate în mod corespunzător, precizăm faptul că lucrurile pot fi reduse și în ceea ce privește „exigențele diferențelor anatomice dintre sexe” la eterna dispută dintre a fi (element specific feminin) și a face (element specific masculin).

Dacă femininul este caracterizat prin însăși această permanență a ființei, a datului de a fi în și prin sine, atunci principiul masculin este obligat să lupte cu forțe care i se opun și în fața cărora trebuie să opună la rându-i rezistență pentru a-și putea asigura existența. Nefiind suficient doar să fii, trebuie să faci – să-ți dovedești, cu alte cuvinte, valoarea existenței și justețea acesteia, să-ți câștigi locul în lume.

Citiţi despre Ceea ce vrea femeia

Interesant este modul în care aceste lucruri se transpun în interacțiunile de zi cu zi dintre cele două sexe – desigur, cu variațiile de rigoare, specifice culturilor și societăților de-a lungul pământului... Constatăm însă că există (încă) un „fir roșu” al tendinței de a discredita principiul feminin, totul având drept punct de pornire
tendința reacțiilor psihice masculine față de anumite daturi biologice.

O luptă a morilor de vânt, această dispută a diferențelor între sexe? Poate. Sau cel puțin atâta vreme cât aceste diferențe continuă să fie judecate, evaluate, măsurate, cuantificate, calculate.

Până una alta – anume până ce lucrurile se vor schimba, iar echitatea și egalitatea de gen va fi privită ca atare, anume ca pur și simplu diferență și atât –, chestiunea rămâne una de actualitate, iar efectele sale negative, indisputabile:
Când bărbații își justifică atitudinea arătând că un foarte mare număr de femei corespund, cu adevărat, acestei descrieri [obiectificării - n. mea], trebuie să ne gândim dacă acest tip de femeie nu a fost cumva cultivat printr-o selecție sistematică realizată de bărbați... (p. 176)

Femeia care iubea doi bărbați deodată - despre clivajul vertical

Bibliografie: Karen Horney, Psihologia femeii, Editura Trei, Bucureşti, 2012

Foto: DESIGNECOLOGIST / Unsplash

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!