Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Psihoterapia online: ce faci când cade netul? (Sau despre capacitatea de a fi singur)


Un exemplu de concept care trebuie tradus și calibrat în mod specific în situația video-terapiei este „capacitatea de a fi singur” al lui D. W. Winnicott. La nivel concret, terapia la distanță are loc atunci când pacientul este singur, acasă sau la el în cameră. Aceasta necesită, prin urmare, o atenție specială pentru structurarea unei situații terapeutice la distanță în care pacientul este singur în prezența unei alte persoane, mai degrabă decât să fie singur în sensul de a sta izolat.

psihoterapia online video-terapie Winnicott

Intuitiv, s-ar părea că mediul video oferă sentimentul de „a fi în prezența unei alte persoane” (Suler, 2000). Pacienții au un sentiment clar că terapeutul lor îi vede, pe ei și spațiul în care se află, iar pacienții înșiși pot vedea cum arată și cum vorbește terapeutul, în ce spațiu se află și, ce e cel mai important, dacă terapeutul este orientat către ei și e atent numai la ei. Totuși, pentru a dezvolta capacitatea de a fi singur, conform lui Winnicott, trebuie internalizată o figură maternă suficient de bună, care să-i permită bebelușului să stea singur suficient de mult timp în compania ei. Dar nu orice diadă mamă-bebeluș duce la un rezultat reușit al acestui proces și mulți pacienți vin la noi după un eșec al mediului, care nu le-a dezvoltat capacitatea de a fi singuri (Mitchell și Black, 2015). Când tratează o persoană pentru o afectare a acestei axe, abilitatea terapeutului de a crea un mediu terapeutic continuu, susținător, este critică pentru revitalizarea și corectarea funcțiilor vătămate ale sinelui.

Citiţi Despre capacitatea de a fi singur

Problema continuității este dificilă în video-terapie, din cauza unor factori asupra cărora terapeutul nu are control, precum conexiunea la internet și defectările aparatelor, care pot duce la o întrerupere bruscă. În aceste momente, pacientul rămâne singur la modul cel mai concret, posibil chiar într-un punct culminant sau într-un moment semnificativ al terapiei sale. Terapeutul are responsabilitatea de a lua în calcul aceste întreruperi și de a stabili în avans răspunsuri și canale alternative de comunicare. Aceste probleme trebuie abordate într-un mod care ține seama de obiectivele terapeutice, folosindu-le ca pe un prilej de a aprofunda travaliul.

Psihoterapia online Haim Weinberg Arnon Rolnick

Donald W. Winnicott - Câteva concepte

Criticii video-terapiei consideră aceste întreruperi un grav pas înapoi, dar evenimentele de o natură atât de neașteptată nu apar doar în video-terapie. Eu am fost tratată de o psihanalistă, într-un cabinet. Ea obișnuiască să vină să mă ia din fața ușii, să mă conducă prin sala de așteptare până în cabinet, iar când ieșeam, mă conducea pe același drum, în sens opus. Aceasta avea pentru mine mai multe semnificații. Îmi amintesc de singura ocazie în care terapeuta mea s-a dus la toaletă în mijlocul unei ședințe, lăsându-mă pentru prima dată „singură” în spațiul ei. Fiind lăsată pentru prima dată singură în acel spațiu, m-am simțit abandonată și înstrăinată. Sentimentele s-au accentuat, nefiind discutate după aceea.

Pe de altă parte, când am făcut video-terapie în calitate de pacientă, nu am interpretat niciodată astfel de întreruperi ale conexiunii ca pe o dificultate sau ca pe un abandon, mai ales datorită oportunității de a le discuta după aceea. Prin urmare, e necesar să pregătim în avans căi alternative de comunicare pentru cazurile de întrerupere și să le comentăm după aceea, permițându-le pacienților să exprime ce au simțit. Dacă nu facem așa, terapia poate duce la retrăirea experiențelor primare de neglijare și inconsecvență din partea figurii materne și, în loc să ajutăm pacientul să-și construiască acea capacitate de a fi singur, un astfel de incident îi poate adânci sentimentul acelei absențe.

Winnicott - lecturi psihanalitice

Fragment din capitolul „Cabinetul nu oferă niciun avantaj în plus față de ecran. Relația este totul” (de Gily Agar), parte din volumul colectiv Psihoterapia online. Teorie și practică, coordonat de Haim Weinberg și Arnon Rolnick, traducere în curs de apariție la Editura Trei. Extrasul este publicat cu acordul editurii. 

Foto: Pixabay

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!