Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Marketizarea crizei de sanatate mintala: Cum au colonizat creatorii imperiului CBT serviciul national de sanatate


Chiar inainte de alegerile generale*, un coleg si cu mine ne-am intalnit cu echipa secretarului conservator de sanatate, Jonathan Ashworth, pentru a pleda pentru incetarea IAPT Imbunatatirea Accesului la Terapii Psihologice [Improving Access to Psychological Therapies], serviciul-pilot de terapie prin cuvant al guvernului.

Ar fi fost o tehnica lunga, agresiva de vanzare, chiar si pentru un guvern de stanga laburist. Politicienii, sefii NHS National Health Service [Serviciul National de Sanatate in Marea Britanie – n. ed.] si media au cantat ani de zile laude terapiei cognitive-comportamentale pe termen scurt (CBT/ TCC). Si, pentru laburisti, la urma urmei, IAPT** este o organizatie de-a lor, lansata in 2008 de „tarul fericirii” al lui Tony Blair, Lordul Richard Layard, si trambitata in intreaga lume ca un fel de leac miraculos pentru afectiunile mintale obisnuite.

Sub Tories [membri sau simpatizanti ai Partidului Conservator – n. ed.], desfiintarea IAPT va fi mult mai grea.

IAPT este conceput pentru a furniza terapii psihologice la nivelul asistentei primare pentru NHS in toata Anglia. Acest serviciu a fost desfasurat in timpul crizei financiare si, pe fondul reducerilor de austeritate si al promisiunilor lipsite de fundament pentru serviciile de sanatate mintala, finantarea sa s-a cvadruplat la aproape 400 de milioane de lire sterline pe an in ultimul deceniu. IAPT a inlocuit rapid majoritatea serviciilor de consiliere si psihoterapie furnizate de cabinetele de medicina generala si sectorul al treilea - inchizand sute de servicii situate pe plan local si fortand altele sa adopte regimul propriu de scurta durata. IAPT este inevitabil din ce in ce mai mult o prevedere externalizata, populata de companii private.

sanatate mintala cbt tcc criza

In ultimii ani, IAPT si-a extins clientela, de la adulti cu „afectiuni mintale obisnuite” la CBT pentru batrani, copii si tineri, si pentru persoanele care se confrunta cu psihoza. In prezent, se experimenteaza tratarea obezitatii, sindromul de colon iritabil, boala pulmonara, diabetul si alte afectiuni pe termen lung. A devenit un imperiu, oferind o terapie de stat in linie de asamblare a unei societati care sufera de problemele de sanatate mintala ale capitalismului neoliberal.

Desigur, terapia pe termen scurt este menita sa se concentreze asupra sanatatii mintale a individului, nu a contextului socio-economic care sta la baza unor simptome ca anxietatea, stresul si depresia.

psihoterapia cognitiv-comportamentala psihodinamica

McMindfulness: In magazia cu himere sau cum ne imbolnaveste mindfulnessul

Serviciul foloseste planuri de diagnostic si tratament dupa „modelul medical” - adica incearca sa trateze tulburarile mintale in acelasi mod ca afectiunile fizice - impreuna cu autoevaluarile clientului sedinta dupa sedinta prin chestionarele cu casute. Acest lucru a permis IAPT sa adune munti de date statistice pentru a-si construi si mentine statutul cu reglementatorul NICE, ca unul dintre putinele servicii de terapie „bazate pe dovezi” pe care le aproba NICE.

Am putea scuza, poate, ca IAPT exista pentru a acumula date pentru finantarea proprie mai degraba decat pentru a-si servi clientii. Dar, in mod paradoxal, rapoartele anuale ale IAPT, care aranjeaza in forma de tabele milioane de puncte de date, nu fac decat sa dezvaluie un serviciu NHS esuat, ascunzandu-se in padurea aparent impenetrabila a foilor de calcul Excel.

In ultimul exercitiu financiar, serviciul a avut 1,6 milioane de medici generalisti si trimiteri automate. IAPT pretinde o rata de recuperare de 50% din persoanele care finalizeaza o cura de tratament. Avand in vedere ca aproximativ o treime nu incep niciodata tratamentul si pana la o treime nu il termina niciodata, rata medie de recuperare la nivel national a tuturor trimiterilor este de fapt mai apropiata de 16%.

Statisticile IAPT dezvaluie, de asemenea, ca oamenii din comunitati mai defavorizate se simt semnificativ mai rau. Cu cativa ani in urma, in oraselul meu Tower Hamlets rata de recuperare a tuturor trimiterilor din comunitatea din Bangladesh (32% din populatia locala) era de aproximativ 4%.

Timpul de asteptare este in crestere, in ciuda stratagemei statistice a IAPT de a oferi o evaluare initiala rapida, cu luni inainte de inceperea oricarei sedinte. Si, in conformitate cu cererile pentru Libertatea Informatiilor, un sfert din persoanele tratate de IAPT s-a intors la IAPT cu o frecventa de doua pana la zece ori sau chiar de peste zece ori.

Majoritatea dintre noi ar putea considera acest lucru un esec bazat pe dovezi, mai degraba decat succes.

Nu este chiar surprinzator ca IAPT pierde atat de multe trimiteri sau ca oamenii gasesc orice imbunatatire relativ superficiala si temporara. Poate sa existe putina vindecare relationala intr-o cura de terapie care consta in medie din mai putin de sapte sedinte, sau unde o cincime din cure consta in doua sedinte. Nu este de mirare ca multi terapeuti se ofera sa-si vada clientii in cabinetele lor private dupa ce raman fara sedinte IAPT.

 terapia cognitiv-comportamentala psihanaliza

De fapt, doar putin mai mult de jumatate din toate sedintele sunt terapie de vorbire propriu-zisa, adica stand intr-o camera cu un consilier sau un psihoterapeut instruit pentru maximum 12 sedinte. Terapiile cu „intensitate scazuta” includ: auto-ajutor ghidat si neghidat prin carte sau computer, in medie trei sau patru sedinte; tehnici de relaxare; exercitii fizice; sprijin de la egal la egal; si consiliere in ocuparea fortei de munca. Terapia prin computer si aplicatii creste exponential.

Dar, mai mult de atat, serviciul este extrem de organizat de sus in jos si omogenizat - clinic si organizational. Cultura de management centralizata, ierarhica si opaca, obsedata de statisticile nationale privind rezultatele, ofera putin spatiu pentru ca serviciile locale IAPT sa raspunda nevoilor comunitatilor locale si caracteristicilor lor demografice de clasa sociala, origine etnica si varsta. Este o dimensiune care se potriveste tuturor.

In acelasi timp, serviciile IAPT resping un numar tot mai mare de persoane ca fiind „nepotrivite pentru tratament” - cu simptome prea complexe, prea severe sau prea rezistente pentru a le ajuta sa-si indeplineasca ratele de recuperare tinta.

Insistand pe un model medical de diagnostic, cu un plan de tratament „impus de experti”, poate functiona bine pentru ingrijirea sanatatii fizice de cele mai multe ori. Dar este adesea un dezastru pentru sanatatea mintala, unde ai nevoie ca pacientul sa inteleaga activ ce se intampla si sa se poata relationa cu practicianul, pentru ca orice schimbare reala si benefica sa aiba fundament.

psihoterapii scurte terapii tcc

Terapia prin cuvant: de ce nu exista scurtaturi pentru problemele tale

Literatura critica despre IAPT este pasionata de imagini industriale - sistemul de fabrica si linia de asamblare. Cea mai recenta si cea mai cuprinzatoare contributie este denumita „industrializarea ingrijirilor” (The Industrialization of Care). Exista un motiv intemeiat pentru aceste imagini şi această denumire, si nu doar in natura mecanica a serviciului IAPT. Layard are o istorie lunga de implicare in politica guvernamentala privind ocuparea fortei de munca si bunastarea. In 1979, in calitate de fondator al Centrului pentru performante economice la London School of Economics, a contribuit la departamentul de revizuiri de politici de angajare privind somajul si sistemul de ajutoare sociale. Acesta a fost un avocat timpuriu al muncii in folosul comunitatii, prezentand-o prima data guvernului lui Margaret Thatcher si apoi guvernului Noilor Laburisti sub Tony Blair.

Raportul Depresiei din 2006 al lui Layard a subliniat costul financiar al bolilor mintale. Împreună cu partenerul sau fondator David Clark, profesor la Oxford de terapie cognitiv-comportamentala, el a sustinut ca un serviciu NHS de tratament cu CBT pe termen scurt ar fi rentabil de la sine, prin retragerea beneficiilor pentru invaliditate si trimiterea persoanelor inapoi la munca.

Aceasta s-a dovedit a fi o fantezie salbatica, costandu-i scump si adesea fatal pe oamenii evaluati in mod repetat pentru capacitatea lor de munca si pedepsiti cu reduceri ale beneficiilor si sanctionari ale beneficiilor pentru ca nu au putut sa indeplineasca regulile regimului Department for Work and Pensions DWP. Layard si Clark au contribuit la definirea muncii ca un rezultat al sanatatii sub guvernele coalitiei si conservatorilor.
 psihoterapie psihanaliza terapie comportamentala

Atunci cand George Osborne*** a decis sa introduca echipele IAPT in Oficiile Fortelor de Munca, in 2016, activistii din domeniul sanatatii mintale si profesionistii progresisti in domeniul sanatatii mintale si-au unit fortele pentru a face campanii impotriva politicilor statului de presiune psihica (psychocompulsion) si a „vindecarii muncii” (work cure).

O ironie finala a acestei terapii cu o forta irezistibila este toxicitatea culturii sale la locul de munca si deteriorarea sanatatii mintale a fortei de munca. In ciuda fricii de represalii care reduc la tacere atat de multi lucratori IAPT, adevarul a inceput sa apara.

De exemplu, un sondaj din 2016 privind starea de bine a personalului a constatat ca jumatate din cei 1 300 de terapeuti ai serviciilor psihologice s-a simtit deprimata in saptamana precedenta, jumatate a simtit un esec si un procent de 92% si-a gasit locul de munca ca fiind stresant o parte din timp sau tot timpul. 9 din 10 terapeuti au declarat ca s-au simtit sub presiune pentru a indeplini obiectivele o parte din timp sau tot timpul, 56% au declarat ca s-au simtit sub presiune sa lucreze ore intregi sau tot timpul, iar o minoritate semnificativa a spus ca nu are suficient sprijin si supraveghere sau oportunitati de dezvoltare profesionala.

sanatate mintala criza psihanaliza tcc

McMindfulness: Budismul pe care vi-l vand neoliberalii

Un alt studiu a constatat ca burnout-ul apare la doua treimi din practicienii de bunastare psihologica (welfare) ai IAPT (cei mai putin calificati, lucratorii absolventi de prim rang, care efectueaza evaluari initiale si livreaza terapii cu intensitate scazuta) si la jumatate din terapeutii de inalta intensitate ai IAPT.

Poate cel mai relevant, intr-un sondaj realizat pe 550 de terapeuti IAPT anul trecut, peste 40% au raportat ca le-a fost solicitat sa manipuleze datele de performanta.

Dupa cum subliniaza Mike Scott de la CBT Watch,
doar cei care detin puterea cred in IAPT.
Pentru practicienii terapiei relationale centrate pe clienti si cu final deschis, pentru cei care si-au vazut medicul generalist sau serviciile din sectorul al treilea decimate sau mutilate pentru a mentine finantarea pentru IAPT, pentru sute de mii de clienti IAPT care sunt lasate sa se simta abia vazute si pentru multi dintre practicienii psihologici ai serviciului, care s-au pregatit pentru o vocatie in serviciul oamenilor, credinta in IAPT este o cerinta prea mare. Pentru a dramatiza putin mai mult, cruciada cu gandire pozitiva a lui Layard si Clark pentru a reduce depresia si anxietatea la nivel national este o inselatorie neoliberala arhetipala.

IAPT ii ajuta pe unii oameni. Doar sa-ti auzi exprimate durerea si stresul poate fi o usurare imensa. Dar controlul aproape total pe care IAPT il detine asupra psihoterapiei si consilierii in NHS este o rusine.

Sub Tories, convingerea institutiei sa adopte alternative progresive la ajustarile liniei de asamblare pentru nebunia de a trai sub neoliberalism va urma un drum lung si greu, pentru critici si pentru sustinatori.

„Criza de sanatate mintala” nu va disparea peste noapte. Ceea ce inseamna ca va ramane in viitorul previzibil in fruntea fortelor de schimbare sociala si politica.

Este terapia cognitiv-comportamentala ceea ce pretinde a fi? Despre fata „terapeutica” a neoliberalismului

* Este vorba despre alegerile generale anticipate din 12 decembrie 2019 din Marea Britanie, când conservatorii conduşi de Boris Johnson au obţinut majoritatea locurilor în Camera Comunelor, înaintea laburiştilor, principalul partid din opoziţie şi rivalul tradiţional, şi a celorlalte partide mai mici. Articolul de faţă a fost publicat iniţial la 17 februarie 2020 (n. ed.).
** NICE - The National Institute for Health and Care Excellence, organism public executiv al Department of Health din Marea Britanie, care elaboreaza recomandari si ghiduri. Un program important al NICE este IAPT - Improving Access to Psychological Therapies (n. ed.).
*** George Osborne - fost cancelar şi arhitect al politicii de austeritate în Marea Britanie (n. ed.).


Paul Atkinson este consilier si psihoterapeut jungian cu o experienta de peste 30 de ani. 
Este implicat în operarea Retelei Psihoterapeutice Libere

Traducere din limba engleză de Andreea L. Ilie

Foto: Cadre din filmul Timpuri noi de Charles Chaplin (1936)

Articolul „Marketising the Mental Health Crisis: How the CBT Empire-Builders Colonised the NHS a fost tradus si publicat cu permisiunea autorului Paul Atkinson. Îl puteţi citi în original aici

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!