Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Cum lucrezi cu emoția: clienta „abandonată” de terapeuta plecată în vacanță


Următorul exemplu din practica mea cu o tânără de 25 de ani, „Silvia”, ilustrează pe scurt tehnica psihodinamică a interpretării. Prin aceasta este explorată utilizarea emoției ca mod de apărare față de un sentiment dificil care apare în relația cu un terapeut.


Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie

Silvia: M-am simțit mai puțin singură pe parcursul vacanței, de data asta. Am putut să fac față sentimentului... cred că fac progrese și nu mă mai sperie să fiu singură și plictisită.

Terapeuta: Este dificil când toți sunt plecați în vacanța de primăvară, inclusiv eu.

Silvia: Păi, da... dar nu dumneavoastră neapărat. E normal să luați și câte o vacanță. Mă face fericită să mă gândesc că aveți grijă de dumneavoastră, sincer... Nu pot să mă supăr pe asta. Ar fi stupid și ar fi pretențios din partea mea, într-un fel copilăros. (Râde.)

Terapeuta: Cred că vrei să-mi amintești faptul că simți că ți-e interzis să ai nevoie de oameni, că nu îți poți da voie să te simți abandonată și lăsată în urmă... Pare că a simți astfel este copilăresc... stânjenitor, poate? (Silvia tace. În cabinet își fac loc tensiunea și o tonă de apărări. Își mișcă mai mult mâinile, se înroșește.)

Psihoterapia psihanalitica si „psihoterapia bazata pe dovezi”

Silvia: Uite ce este, cred că vedeți prea multe în asta. Mă simt un pic judecată...

Terapeuta: Pare că simți că am sărit calul cu comentariul meu.

Silvia: Nu-mi place să mă gândesc la asta... mă face să mă simt jalnică. (Începe să plângă și se posomorăște.)

Terapeuta: Ce simți că se întâmplă cu tine acum?

Silvia: Aș vrea să vă fi oprit și să mă fi crezut când v-am spus că mă simt mai bine... Mi se pare că nimeni nu o să mă creadă vreodată.

Leslie S. Greenberg, Norka T. Malberg, Michael A. Tompkins, Lucrând cu emoția în terapia psihodinamică, terapia cognitiv-comportamentală și terapia centrată pe emoții - în curs de apariție la Editura Trei, 2020

Poate fi psihodinamica "învăţată"?

În acest fragment de psihoterapie psihodinamică cu o tânără femeie care își pierduse mama la vârsta de 14 ani, clienta se apără de sentimentele de furie și abandon perceput din partea terapeutei pe perioada vacanței de o săptămână. Interpretarea terapeutei a încercat să recunoască dificultățile pe care Silvia le-a avut observându-și sentimentul de pierdere și a vrut s-o ajute să trăiască în siguranță sentimentele de furie și tristețe care derivau din acel sentiment al pierderii. Interpretarea a dorit să invite clienta să trăiască aceste sentimente în siguranța relației psihoterapeutice în care terapeuta reacționează diferit decât o făcuse orice altă figură importantă de atașament din viața clientei.
Nacht (1962) a subliniat importanța personalității analistului în procesul terapeutic: ce spune analistul este mai puțin important decât atitudinea lui, care reprezintă „factorul principal în vindecare, întrucât îi oferă clientului acceptarea pe care acesta nu a primit-o în copilărie” (p. 209). Lucrând cu Silvia în contextul emoției, atitudinea mea a rămas autentică, umilă și curioasă, acceptând și explorând sentimentele care luaseră naștere în dimensiunea aici-și-acum a relației noastre terapeutice. În acest mod, i-am oferit clientei mele oportunitatea unei mai mari autoobservări și unui control sporit în contextul emoțiilor deseori refulate și înăbușite.

Psihoterapia psihodinamica inseamna mai mult decat sa vorbesti despre copilarie pe un divan

Extras din vol. Lucrând cu emoția în terapia psihodinamică, terapia cognitiv-comportamentală și terapia centrată pe emoții, de Leslie S. Greenberg, Norka T. Malberg și Michael A. Tompkins, carte în curs de apariție la Editura Trei. Fragment publicat cu acordul editurii. 

Foto: Nathan De Fortunato / Unsplash

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!