Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Caricaturile lui David


Vigorexie si ortorexie. Caricaturile lui David


Din bube, mucegaiuri şi noroi
Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.
Tudor Arghezi

In ziua de astazi Frumusetea s-a uratit prin falsitate. S-a uratit pentru ca societatea se incapataneaza sa mentina o tinerete nenaturala, sa ne faca sa ne ascundem imperfectiunile firesti, carnatia cazuta, flescaita si ridata la un moment dat. Teama de hidosenie duce la hidosenie. Puterea noastra de autodistrugere este enorma fata de forta de regenerare. Se pare insa, din moment ce tulburarile de alimentatie sunt tot mai diverse si perverse, ca autodistrugerea primeaza.

Societatea occidentala e toxica prin ce ofera la nivel de valori. Standardul acesteia este omul activ, ocupat, performant, ambitios, puternic si perfect. Aceste “valori” creeaza patologii diverse. O mare parte din aceasta forta a autodistrugerii isi are originea in dogmele sociale (si religioase) care influenteaza societatea pas cu pas. Damnarea vesnica, pacatul, suferinta, izbavirea sunt teme indelung comentate si inepuizabile inca. Concepte precum Frumusete, Nemurire, Adevar suprem, Bine Absolut sunt mai vii ca oricand in viata noastra sociala, fie in sfera corporalitatii, fie in sfera sufleteasca.

Mi-a fost dat sa observ ca Frumusetea, fie ea si artificiala – fascineaza. Fascineaza pentru ca e un Ideal. Multi dintre noi ramanem consternati la vederea unui botox de toata “frumusetea”, ca un copil in fata unei papusi Barbie. Industria “frumosului” ascunde totul – mai ales mirosul (atat de vital pentru supravietuire). Industria cosmetica, chirurgia plastica, religia vor sa ne scape de moarte. Pe de o parte ne insufla ideea conform careia avem capacitatea de a sfida, de a scapa de moarte, pe de alta parte ne seaca de energia vitala a nemuririi prin dogmele aferente, astfel incat multe persoane trec prin viata ca fiind deja moarte, unele sufleteste, altele trupeste. In dorinta de a stapani si controla nemurirea, unii oameni apeleaza la operatii estetice, la mancare vegana, la tot felul de proceduri mai mult sau mai putin invazive.

In vizorul specialistilor psihiatri si al psihoterapeutilor se afla, de ceva vreme, doua surori ale anorexiei si bulimiei, numite ortorexie si vigorexie. Tulburarile de alimentatie se grefeaza insidios pe acele persoane care asculta fara discernamant de cerintele absolutiste si toxice, exprimate sau intuite, ale persoanelor investite cu autoritate (parinti, anturaj, designeri). Societatea noastra valorizează corpurile “lucrate”, fără pic de grăsime, pline de tonus. Fuga patologica de carne flasca si de moarte in ultimă instanta se observa si in această tulburare – vigorexia (mania de a avea un corp perfect, sculptural). De multe ori persoanele care au o tulburare de alimentatie trec usor la o alta. Persoanele cu stima de sine joasa se vor imprieteni pe rand sau uneori deodata cu anorexia, bulimia, ortorexia. Ele vor fi asa de prietene intre ele, incit vor elimina toate prieteniile reale, care se vor estompa pana la disparitie.

Persoanele care sufera de ortorexie tind sa manince doar alimente “bio”, ajungand nenaturale in acest demers. Viata acestora se transforma intr-o goana nebuna prin magazinele bio. Ma indoiesc ca alimentele respective sunt perfect bio, avand in vedere ca in sol si apa exista nitriti si nitrati. Iluzia puritatii si a Perfectiunii alimentelor bio este foarte mare. Poluarea exista si nu putem sa o eliminăm total. Adeptii mancatului “sanatos” nu vor putea elimina toti poluantii din viata lor si nu vor putea accede la Perfecţiunea pe care o vor. A dori să fii “pur/a” pe dinauntru inseamna ca te consideri impur/a la nivel psihic, dorind sa iti elimini si gandurile considerate “murdare”. Nu ajung din pacate decat la a-si folosi energia compulsiv, fara a se apleca asupra problemei reale: relatia cu ele insele, cu emotiile distructive pe care le au, cu traumele neconstientizate.
Persoanele cu vigorexie se chinuie sa aiba un corp ca al lui David, insa stradania lor nu face decat sa accentueze dificultatea de a ajunge la naturaletea statuii. Daca la anorexie si ortorexie una dintre temeri poate fi lipsa de “puritate” (puritatea fiind asociata clasic cu perfectiunea), la vigorexie asocierea se face cu Uratenia. In ultima instanta persoanele ajung la o estetica a uratului, la o descompunere hidoasa.


Una este să faci sport de placere, alta este sa faci sport compulsiv (sa petreci la sala doua-trei ore pe zi). Multe dintre persoanelor care au anorexie, ortorexie si vigorexie vor sa fie “pe primul loc” si la aspectul corporal. “Zece pe linie” din catalog s-a transformat în “zece ture la sală”.

Corectarea unei deficiente fizice reale dupa un accident sau o malformatie congenitala este binevenita pentru stima de sine. In istoricul acestor persoane care nu se accepta pe sine corporal este posibil sa sa gasim parinti toxici, critici cu fizicul lor. Preadolescenta, perioada cand transformarile corporale sunt intense, accentueaza complexele de inferioritate si astfel persoanele destul de tinere devin dependente de operatiile estetice. Operatiile estetice nu sterg insa suferintele emotionale.

Bogatia vietii se afla in surasul ochilor incercuiti de riduri fine. Unii si unele dintre noi, tot apeland la intinderea pielii, pierd sufletul mimicii si un intreg caleidoscop de feedback-uri autentice de la interlocutori. O piele intinsa care produce doar grimase nu emotioneaza pe nimeni si nu transmite mai nimic.

Fenomenul se observa si in arhitectura. Cladirile de sticla perfecte si impersonale au luat locul cladirilor cu personalitate, trecute de vreme, insa nu cred ca vor reusi sa emotioneze pe cineva.

Foto: http://some-like-it-raw.com/2013/01/14/high-carb-low-glycemic-raw-vegan/

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!