Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Pledoarie pentru melancolieTraim intr-o lume in care fericirea s-a transformat intr-o industrie. In cautarea fericirii a devenit sloganul companiilor care vand mancare, haine, masini sau medicamente. Fii fericit!, iata imperativul zilelor noastre. Desigur, nu este vorba despre implinirea de sine pentru ca aceasta nu ar putea fi cumparata, nu-i asa? Ci despre o asa-zisa fericire, o fericire tamp-maniacala pe care o vezi pe chipurile modelelor care pozeaza pentru colectii de imbracaminte sau pe care o intalnesti pe fetele tinerilor obsedati de aflarea selfie-ului perfect. Paradoxal, in acesta lume condamnata la fericire, depresia clinica ajunge sa sfasie pana si pe cel care a respectat toate recomandarile primite in cartile de dezvoltare personala si wellbeing, a mancat sanatos si a facut sport regulat.

melancolie creativitate

Cititi si Impotriva fericirii – Elogiul melancoliei, la AIPsA

Autorul Eric G. Wilson a explorat acest complex al fericirii si a gasit ca el poate duce la o scadere dramatica a creativitatii umane. In cartea sa Impotriva fericirii: Pledoarie pentru melancolie vorbeste despre melancolia care genereaza creativitate. Stim deja de la Kafka, Nietzsche sau Van Gogh ca in sentimentul melancoliei zace spiritul creator gata sa iasa la lumina. Wilson crede ca intr-o lume in care atingerea fericirii a ajuns imperativa si in contextul in care sentimentul de tristete este vazut ca fiind ceva foarte periculos, exista riscul de a deveni fals, inautentic, instrainat fata de tine insuti. Pare ca sistemul ideologic al vremurilor noastre incearca sa extirpe cu totul sentimentul melancoliei ca si cum acesta ar fi o tumoare, crede Wilson. Fericirea promovata este totusi o stare superficiala de comfort sau o satisfactie statica, mortifera. In opinia autorului, melancolia genereaza un proces complex, o turbulenta a inimii care se traduce printr-o chestionare continua, printr-o reflectie neobosita si prin incercari perpetue de a gasi noi cai de a vedea lucrurile si noi cai de a fi. Wilson diferentiaza intre sentimentul de melancolie care genereaza creativitate si depresia clinica. Cea din urma saraceste viata si, prin urmare, si creativitatea.

Cititi despre Hüzün - sentimentul turcesc al melancoliei

Mai jos vedeti o scurta istorie a melancoliei.Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!